MÁK A CSONTRITKULÁS ELLEN!
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Egy másik eset:
Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek.
Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Márpedig a mák nagyon egészséges.Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
A fentieket figyelembe véve érdemes hetente 3-szor fogyasztani mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazni a gyógynövény szaküzletekben is kapható mákolajat. Figyelem! Az olaj levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárd vissza a kupakot, és tedd hűtőbe!
Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első „puttyanásig”, mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.
Fontos, hogy ne cukorral édesítsd, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki. Egyébként is érdemes figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásban cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk.
Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot a szénsav a gyomorba jutva a meleg hatására széndioxiddá alakul és leköti a vér hemoglobinjét, így az kevesebb oxigént képes felvenni.
A mákszem értékes tápanyag:
A mákmag teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. Egy-egy mákkal dúsított ételből alkalmanként nem nagy mennyiséget eszünk, ennek ellenére értékes tápanyagtartalmú élelmiszer. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
Mákolaj az olívaolajjal egyenértékű étkezési olaj:
A mák magvak hideg sajtolásával mintegy 33 százalék, meleg sajtolással pedig kb. 50 százalék olaj nyerhető. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak illetve 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve étkezési célra is felhasználható. A friss mákolaj halványsárga színű, hígan folyó, kellemes ízű és illatú. A mákolajat felhasználják gyógykészítmények, kozmetikai termékek alkotóelemeként is.
Néhány mákos recept:
Gyors tökös-mákos muffin
15 dkg őrölt mák
40 dkg almareszelőn reszelt tök, lecsepegtetve
35 dkg liszt
2 dl olaj
30 dkg barnacukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
meggy
A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot. Adjuk hozzá a mákot, a sütőporral elkevert lisztet, az olajat, a tököt. Jól keverjük el, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját. Kanalazzuk a muffinsütő csészéibe 3 részig. Minden muffin közepébe tegyünk egy szem meggyet. 180 fokos sütőben 15-20 percig süssük.
Részeges meggyes- mákosguba habpalástban:
5-6 szikkadt vajas kifli vagy 5-6 szelet fonott kalács
6 evőkanál méz
5 evőkanál őrölt mák
4 tojás
2-3 dkg vaj a sütőtál kikenéséhez
5 dkg olvasztott vaj
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg magozott meggy
1 dl rum
A meggyet áztassuk be rumba. A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral. A kiflit szeleteljük fel karikákra és tegyük egy szitába. Öntsük le a forró tejjel, a tejet fogjuk fel egy tálba. Vigyázzunk arra, hogy a kifli ne ázzon teljesen szét. Kenjük ki a sütőtálat vajjal. A kifliszeletek harmadát rakjuk le a tálba. Szórjuk meg a mák harmadával és csorgassunk rá egyenletesen elosztva 2 evőkanál mézet. Egyenletesen rakjuk rá a rumba áztatott meggy felét. Még egy réteg kiflikarika következik, majd újból mák és két evőkanál méz. A meggy másik felét ismét egyenletesen osszuk el és takarjuk be kiflikarikákkal. A megmaradt tejet és a 4 tojás sárgáját keverjük ki kézi habverővel és öntsük a rétegelt mákos guba tetejére. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot és fedjük be a mákos gubát. Tegyük forró sütőbe, és addig süssük, amíg a tojáshab enyhén aranysárga lesz.
Joghurtos mákkocka áfonyahabbal:
20 dkg mák
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
2 dl olaj
4 dl joghurt
40 dkg méz
áfonya
tejszín
A mákot megőröljük, hozzákeverjük a lisztet, az egész tojást, az olajat, a joghurtot és a mézet. A jól kikevert tésztát egy olajjal vékonyan kikent, lisztezett sütőtepsibe töltjük és 180-200 fokos sütőben megsütjük. A süteményt kockákra vágjuk, tányérra helyezzük, és kemény tejszínhabbal elkevert áfonyával tálaljuk.
Ez az én kedvencem: mákos nudli
60 dkg tisztán mért, héjában főtt burgonya
20 dkg liszt
1 db tojás
2 evőkanál olaj vagy 0.3 dkg zsír
1 evőkanál búzadara
1 csipetnyi só
15 dkg mák
15 dkg cukor
A héjában megfőtt, majd meghámozott és burgonyanyomón áttört burgonyát elkeverjük a zsíradékkal, liszttel, darával, tojással és hozzáadjuk a sót. Pihentetés nélkül dolgozunk vele. Öklömnyi cipókra osztjuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán egycenti vastag, hosszú rudakká sodorjuk. Kétcentis darabokra vágjuk, egyenként a két tenyerünk közé fogva megsodorjuk. Sós vízben kifőzzük, leöblítjük, lecsöpögtetjük. Kevés olajjal óvatosan megforgatjuk, majd összekeverjük a mákkal, és a cukorral.
Mindent meg kell próbálni, ami nem gyógyszer és használ az egészségünknek!!
Angels’ Garden Egészség és Szépségszalon Budapest, alakformáló, kozmetika és egészségmegőrző csapata ajánlásával!