Arc - és testfiatalítás mesterfokon

+36 20 942 7217, +36 1 413 0295angelsgardenszalon@gmail.com

Az EPER gyógyító ereje

Az EPER gyógyító ereje

Májusi gyümölcs aranyat ér: Az EPER

A FÖLDIEPER AVAGY A SZAMÓCA gyógyító ereje:

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük, mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk! 🙂
Energiatartama: 34 kcal / 100 gramm.

Több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot pl.: fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, rostanyagot, c- vitamint tartalmaz.
A bioaspirin tartalma csökkenti a gyulladást, fékezi a fájdalmat, segít leküzdeni a fejfájást és a migrént.
Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében.

Mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, kálium és asparagin nevű fehérje-építő kockája vízhajtó hatású.

Magas a C-vitamin tartalma, (több, mint a citromnak és a narancsnak) erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, ezenkívül létfontosságú a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén rostok termelésben!
Kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is!

Vastartama segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést.
Táplálkozáskutatók szerint az eper magja olyan anyagokat (főleg cinket) tartalmaz, melyek fokozzák a vérbőséget, ezért serkentő hatással van a nemi vágyra és fokozza a szexuális étvágyat!

A fentiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az eper fiatalító hatású gyümölcs!

Néhány finom recept:

Eperkrémleves friss mentával

Hozzávalók:
30 dkg friss eper,
5-6 mentalevél,
2 dl tejszín,
5 dl tej,
1 evőkanál cukor,
2 evőkanál méz,
2 tojásfehérje

Elkészítés:
A megtisztított eperből néhány szép szemet félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. A pépet fedő alatt kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a tejet. Forrás után rögtön levesszük, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a felhabosított tejszínt. A mézet és az apróra vágott mentalevelet, akkor tesszük bele, amikor a leves langyos. A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük. Tálalás előtt a hideg leves tetejére kis felhőket rakunk belőle. Egész mentalevéllel és egész szem eperrel díszítjük.

Epres omlett (4 személyre)

25 dkg eper
4 tojás
2 ek liszt 5 dkg vaj
1 ek porcukor

A fehérjét egy csipet sóval fényes habbá verem (nem kell, hogy nagyon kemény legyen). A sárgákat a porcukorral fehérre keverem, hozzáadom az olvasztott margarint és az átszitált lisztet. A kettőt lazán összeforgatom. Kevés vajon 4 omlettet sütök úgy, hogy az omlettek alja aranybarna legyen, a teteje pedig egy kicsit folyós maradjon. Rászórom az eper 1/4-ét omlettenként, pici porcukorral meghintem. A serpenyőben kettéhajtom, egy kis ideig még sütöm, melegen tálalom.

Sült epres spárga mézes csirkével 2 személyre

Hozzávalók:
1 db csirkemellfilé (350 g)
1 ek olívaolaj
2 ek ásványvíz
2 ek méz
1 ek mézbalzsam
Az epres spárgához
2 ek medvehagymás olívaolaj (vagy sima)
400 g fehér spárga (10 db)
3 ek konyak (brandy, vagy egyéb borpárlat)
200 g eper

zöldbors, őrölve
10 szem páclében eltett zöldbors (üveges)

A csirkemellet megmosom, leitatom, majd szeletkékre vágom. Ujjal kicsit szétnyomkodom, majd sót tekerek rá. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, beteszem a hússzeleteket és mindkét oldalukat megpirítom. A hőt kissé leveszem (5/9) alálocsolok egy kevés vizet, majd borsozom és hozzáadom a mézet. Mikor forgatva majdnem kész, alálocsolom a mézbalzsamot is és elzárom.
Kis pinentetés után a húsérméket alufóliába csomagolom és beteszem a sütőbe felhasználásig. (Ha túl lassú vagyok, akkor a sütőt 50 °C-ra felmelegítem.)
A serpenyőben maradt pecsenyelevet (ha maradt) olajjal 2 evőkanálnyira kiegészítem, felforrósítom és beleteszem a közben megtisztított és 4 cm-re vágott spárgát, a feje nélkül. Sózom és 10 percig párolom.
Közben előkészítem az epret: megmosom, lenyesem a bajuszát, a szemeket félbe vagy negyedbe vágom, majd 2 darabot villával összetörök.
Mikor a spárga majdnem kész, hozzáteszem a spárgafejeket, aláöntöm a konyakot, ami szinte azonnal sisteregve a felére csökken. A serpenyőben a spárgát a szélére tolom, és a lébe keverem a tört epret. Hozzáadom az üveges zöldbors szemeket, a felvágott epret és az egészet egyszer óvatosan összeforralom, hogy az eper ne törjön össze.
A fóliából kiveszem a húst, és az epres spárgával tálalom.

forrás: Internet

Angels’ Garden Egészségközpont Budapest, alakformáló, „kozmetika” és egészségmegőrző csapata ajánlásával!

Author Info

Pinter Laszlo